Pitkänperjantain tapahtuma Opus K:ssa
Kuvataiteen ja rockin liitto

Länsi-Uusimaa-Pirjo Pistooli

Puolalaisen kuvataiteilijan Ania Kozarin näyttely avautuu Lohjalla Opus K:ssa pitkänäperjantaina tapahtumassa, joka yhdistää kuvataidetta ja rockia. Tapahtuma on nimeltään odleglosc - etäisyys. Illan esiintyjä on helsinkiläinen Pin Ion.
Nimi kertoo siitä, että taiteilijaa ja hänen Pin Ionissa soittavaa poikaystäväänsä erottaa pitkä välimatka: Ana asuu Lublinissa, lohjalainen H-P Poikonen taas Helsingissä opiskelun ja siviilipalveluksen takia.
-·Mutta nimi viittaa myös minun englanninkieliseen biisiini Distance, H-P kertoo.
Etäisyyden teema näkyy myös Anan maalauksissa. Samassa kehyksessä ovat rinnakkain miniatyyrit Lublinista ja Helsingistä, ja isommissa töissä on näkymiä Tallinnasta.
-·Se on Lublinin ja Helsingin puolivälissä, risteyspaikka jossa bussimatka vaihtuu lauttaan.
Arkkitehtoniset näkymät ovat yksi Anan maalausten pääaiheista, mutta hän ei kuvaa niitä sellaisinaan. Usein hän kytkee kaupunkinäkymään fantasiaa, tai kuvat ovat yhdistelmiä paikoista erilaisissa tilanteissa.
-·Samankaltaisuuden etsiminen paikoista, jotka ovat erillään, on minulle haaste. Etäisyys, jonka ymmärrämme tienä toistemme välillä, synnyttää paikkoja, joissa voimme vastaavasti eksyä unelmiimme, syödä hyvin, löytää ystäviä.

Ana selittää maalauksiaan sanoen, että taiteessa abstraktit ideat saavat todellisen muodon.
-·Ajatuksista muodostuu konkreettisia näkyjä, mutta jälkeenpäin taiteilija sanoo: se tapahtui vahingossa...
Samalla tavoin Ana löysi oman ruskean, lämpimän sävyisen värimaailmansa jo opiskelun alkumetreillä: se vain tapahtui.
24-vuotias taiteilija on opiskellut taiteiden osastolla Marie Curie-Sklodowskan yliopistossa Lublinissa. Hän on valmistunut sekä kuvataiteilijaksi että kuvataiteen opettajaksi. Maalaustaiteen tutkinnon hän suoritti viime vuonna.
Ana Kozar on Puolan kuvataiteilijoiden liiton jäsen. Edellinen näyttely oli Tallinnassa.
Pin Ion soittaa Opus K:ssa modernia rockia: ensimmäisessä setissä on lainakappaleita ja toisessa omatekoisia biisejä. Niitä H-P kuvailee tyyliltään uudenkuuloiseksi rockiksi, jonka soundeissa kuuluu vanhempia elementtejä.
-·Vähän melankolista, nojaa mollivoittoisiin melodioihin. Äänimaailmassa on vaikutteita retro-soundeista.
Pin Ionissa soittavat H-P Poikonen, kitara ja laulu, Markku Halinen (basso), Matti Kari, koskettimet, ja J-P Varis, rummut.

Pieni teksti näyttelystä.

BACK