Puolalaisen Ania Kozarin näyttely Lohjan pääkirjastossa

Taiteilija katsoi maailmaa lemmikin näkökulmasta
Länsi-Uusimaa 28.1.2004, Johanna Eskelinen

Puolalainen kuvataiteilija Ania Kozar ripusti maanantaina näyttelynsä "Kolme yhdessä" esille Lohjan pääkirjastoon. Kozarilla oli aiemmin nyttelyt Virkkalan ja Ojamon kirjastoissa. Pääkirjaston näyttely on kuitenkin laajin: siinä on mukana sekä kahden aikaisemman näyttelyn teokset että uusi osio nimeltä "Rok Rok". Kaksi muuta osiota ovat "Kodin esineitä ja "Kuinka nuolla lasin takaa". Näyttely on kirjastossa ensi viikon perjantaihin asti.

Kozar maalasi kaikki taulut kotonaan Puolassa ja sitten ne kuljetettiin n&ayttely kerrallaan Suomeen. Matkalaukut painoivat paljon, sillä käytin paljon erilaisia kehyksi. Esimerkiksi puuta ja metallia.

Ensimmäinen näyttely oli painavin taiteilijan poikaystv Hannu-Pekka Poikonen tietää kertoa, sillä hän sai kunnian kantaa laukkuja.

Ania Kozar on valmistunut sekä kuvataiteilijaksi että kuvataiteen opettajaksi.
- Mutta en voi ottaa normaalia työtä Puolassa. Ei kukaan haluaisi minua, kun matkustan jatkuvasti Suomen ja Puolan välillä! hän naurahtaa.

Kozar haastaa yleisönsä

Vaikka Ania Kozarin maalausten maisemat ovat useimmiten puolalaisia, on Suomikin inspiroinut taitelijaa: Espoon Keilaniemessä lasirakennukset tekivät vaikutuksen.
- Puolan suurissa kaupungeissa ei ole sellaisia, Kozar kertoo.
Lasirakennukset pääsivät neljänä maalauksena "Rok rok" -osioon. Nämä taulut kuvastavat eri vuodenaikoja. Rok onkin puolaa ja tarkoittaa vuotta.

Kozar ei tahdo päästää näyttelyssä kävijöitä helpolla, vaan piilottaa töihinsä useampia merkityksiä
- Vaikka "Kodin esineitä" -osion edessä ihmiset ajattelevat, että mitä ihmettä, nämähän ovat maisemia! Se on tavallaan leikkiä yleisön kanssa. Täytyy katsoa tarkemmin, niin löytää jotakin. Ja tosiaan, kun kerrostalorivistöä katsoo uudelleen, se paljastuukin riviksi kirjoja. Rannalla lojuvat veneet ovat myös sitruunan puolikkaita. "Kuinka nuolla lasin takaa" -maalaukset syntyivät, kun Ania Kozar ryhtyi miettimään, millainen näkökulma maailmaan koiralla tai kissalla on, kun se makoilee lasisen pöydän alla. Kozar myöntää nauraen itsekin kokeilleensa lemmikkiperspektiviä maalauksia tehdessään.

BACK